Artikkel /

Sommerhilsen fra Marit

I år starter jeg ferien med hodet fullt av ny kunnskap - og masse god musikk!

Det skyldes NTNU sin konferanse Big Challenge. På dagtid full av fremtidsscenarier om nanoteknologi, innovasjon, kommunikasjon, kapitalisme, helse, bærekraft, livet i havet og mye mer. Og på kveldstid musikk - hver kveld, med artister som Patti Smith, Robert Plant, Sondre Justad... og fantastiske Sting.

Mine topp 5 fra konferansen vil jeg huske lenge:

  • Maria Strømme om nanoteknologi: 4D-printing av deler som kan programmeres til å endre seg i henhold til situasjonen de befinner seg i. For eksempel flyvinger, som endrer form avhengig av hva som er optimalt under ulike vær- og vindforhold. Kreftmedisin, som treffer presist i kreftcellene og ikke i hele kroppen. Det er ikke bare en utopisk drøm.
  • Roberto Vagantis workshop om innovasjon: Gode idéer har vi mange av. Suksessfaktoren er å klare å gjøre en av dem meningsfull for brukerne. Til jobben trengs et godt og samspilt team. Tips: Gi derfor aldri slipp på et godt team.
  • Ragnar Torvik om kapitalismen: «The American Dream» oppfylles ikke lenger i de land vi anser som de mest kapitalistiske. Det er vi i de skandinaviske landene som har forutsetninger for å oppfylle drømmen, fordi vi fremdeles gjør forretning basert på en stor grad av tillit og deling av felles goder.
  • Jeremy Jackson om livet i havet: Over hele verden ødelegges korallrev og annet liv i sjøen av forurensing og menneskelige overtramp. Men, heldigvis, under rette vilkår klarer havet å reparere seg selv. Det vi mennesker trenger å gjøre er å la det være helt i fred!

Det imponerte meg at professorene så naturlig inkluderer ansvaret for bærekraftsmålene i forskningen sin, og det var godt å høre at de er optimistiske til at vi skal klare å snu utviklingen der den i dag går i feil retning.

“Smil for et Smil”

Denne artikkelen av Letizia Jaccheri, er en av de som har rørt meg i det siste. Letizia viser til hvor heldige vi er som jobber med IT i Norge, og peker på ansvaret det også gir oss. Et ansvar for å dele kunnskap og være ambassadører for bærekraft, etikk og kjønnsbalanse i en bransje hvor dette er fraværende mange steder i verden.
Som oss elsker Letizia teknologi, men ikke når den misbrukes. På Kantegadagen vil vi vise Letizia og alle dere andre hva folk i Norge mener om bruk av ansiktsgjenkjenning for betaling. “Smil for et Smil” har vi kalt konseptet vi utvikler i Kantega Labs.

Kantegadagen i Trondheim den 25.september

Årets tema er “Det skjer mer i samspill!”. Samspill mellom fagdisipliner, team og organisasjoner er avgjørende for å oppnå innovasjon og konkurransekraft. Sammen med kundene våre deler vi erfaringer og resultater fra siste års forskning- og utviklingsarbeid. Her finner du programmet, som er fylt med lyntaler og workshops. Meld deg på allerede nå, så sikrer du deg en stol, meningsfulle samtaler om teknologi og en god dose ny kunnskap.

Feriekofferten er pakket

Og mens vi faste Kantegere drar til syd og nord; og nyter fjell, storby, sol og badeliv, tar sommerstudentene over Kantega.

  • Olav Husby, Hallvard Sælthun, Sofie Bjørnå, Karen Maria Nyvoll, Karoline Barstein og Helle Gråberg fra NTNU utforsker spennende teknologi for å hjelpe kontrollingeniørene hos Statens Vegvesen. De ønsker å lage en progressiv webapp som skal hjelpe dem når de er ute og tar stikkprøvekontroller hos de mange entreprenørene som vedlikeholder veinettet i Norge.
  • Inger Farastveit, Henning Bang Halvorsen, Amund Tenstad, Peter Norstein og Nikolai Berg fra UiO og NTNU har valgt å lage en app for å bedre samhold og trivsel i studentkollektiv. De kjørte sin første Google design-sprint forrige uke, og har allerede etter fem dager testet ut en prototype på ekte brukere.

    «Nå har jeg brukerne i hodet når jeg skal kode!» kom det resolutt fra teamet. Et nytt slagord, som vi elsker!

  • Ole Kristian Aune, Elias Sørensen og Kristoffer Opsahl fra NTNU data og ind.øk bruker sommeren til å løfte KSSO. De utforsker hva som skal være vårt neste trekk og lager et analysemiljø som skal gi innsikt i markedet. De starter også på arbeidet med å modernisere webteknologien som brukes i dag – for å gi oss en plattform hvor det blir enklere å utvikle gode brukeropplevelser.

Trondheims-studentene spiser is i parken

Sommerstudentene som lager system for kontrollingeniørene i Statens Vegvesen. Bak fra venstre Sofie, Karoline, Marit og Hallvard. Foran: Olav, Helle og Karen.

Oslo-studentene foran tavla

Oslo-gjengen foran masse idéer som skal gjøre livet i studentkollektiv enda bedre. Fra venstre Henning, Inger, Amund og Nikolai.

Vi har fylt opp fryserne, så sommerstudentene våre kan slappe av med en is eller to på solrike dager. Hvis du skal jobbe i sommer og trenger et råd eller to, så er du velkommen innom kontorene våre. Der er det alltid en is til deg også, og noen å slå av en prat med :-)

Ønsker dere alle en flott sommer og ferie!

Marit