Hopp til hovedinnhold

Prosess og rådgivning / 5 minutter /

Hvordan er livet på hjemmekontor, sånn egentlig?

I en uhøytidelig spørreundersøkelse har vi forsøkt å finne svar på det alle lurer på.

Person sitter konsentrert på hjemmekontor med skittentøyskurv rett ved siden.

Charles Deluvio, unsplash.com

Det ligger mye mellom linjene av positivitet og fortvilelse i forbindelse med hjemmekontor. I den forbindelse har 84 ansatte i Kantega svart på spørsmål om mat, videomøter, arbeidsflyt og alt annet som følger med det å jobbe hjemmefra. Under kan lese litt om funnene. Kanskje det er noe du kjenner deg igjen i?

Rapport fra hjemmekontoret 2021

Aller først ønsket vi å plassere folk rent geografisk. Det ble en riktig så jevn og fin deltakelse i undersøkelsen.

Kakediagram som viser svar på spørsmål: Hvor jobber du? Svar: Trondheim 45%, Bergen 20%, Oslo 35%

Når det gjelder husarbeid så har folk generelt vært veldig flittige. Aller ivrigst er de i Bergen, hvor hele 94% av de ansatte har vasket klær i arbeidstiden. Godt å få det unnagjort!

Kakediagram som viser svar på spørsmålet: Har du noen gang vasket klær midt i arbeidstiden? 88% ja, 12% nei.

Pandemien har på ingen måter satt en stopper for arbeidsmengden. 62% har ikke opplevd noen endring, mens 31% av oss har jobbet mer under pandemien i forhold til vanlig. Det mest imponerende er at 92% av de som har jobbet like mye eller mer, har sneket inn klesvask samtidig.

Har du jobbet mer eller mindre under pandemien? Svar: 62% har ingen endring, 31% har jobbet mer, 8% har jobbet mindre


Oppdeling av arbeidsdagen er en greie. Hele 52% av oss har lagt inn en tur, en lur, eller tilsvarende i løpet av dagen. Det er ganske viktig for den fysiske og mentale helsa!

Har du delt opp arbeidsdagen din? Svar: 52% har delt opp, 44% har ikke delt opp, 4% husker ikke

Folk i Kantega er stort sett ganske turglade, men ikke på ski. Det kan selvsagt ha noe med forholdene å gjøre. 76% har aldri gått på ski i arbeidstiden, mens én entusiastisk liten prosent har gått på ski flere enn 12 ganger. Svært få av de mest skiglade kan huske å ha deltatt på kontorstrekken.

Hvor mange ganger har du gått på ski i arbeidstiden? 74% har ikke gått på ski i arbeidstiden, 19% har gått på ski 1-3 ganger

Mange må forholde seg til naboer på hjemmekontoret. Vi har hørt om borring og bygging og bæring og leven fra naboleiligheten. Men har folk mutet på grunn av naboen? 62% har veldig snille naboer, mens 15% har sagt i fra om at nok får være nok. 19% har hold det inni seg - vi håper det ordnet seg til slutt!

har du noen gang klaget på naboer under pandemien? Svar: 62% har ikke klaget, 15% har klaget, 19% har holdt det inni seg.

Hva spiser folk mest av på hjemmekontor? Det er kort sagt mye forskjellig. Kaffe og brødskive peker seg ut som to favoritter. En av oss har derimot holdt seg til seigpinte rundstykker fra svigermor. En annen har stort sett spist lunsjen som Berit har laget i Kantega. Luksus! <3.

Bilde av liste over hva folk har spist mest av på hjemmekontor. Mest populært: brødskive.

Å la mikrofonen være på (når du egentlig ikke burde) kan være en smått traumatisk opplevelse. I Kantega har 36% glemt å mute seg selv når de burde, 38% er usikker. Det siste er kanskje aller verst.

Har du noen gang glemt å mute deg selv? Svar: 36% ja, 36% nei, 38% usikker

Det er ikke alt du kan se på video - og det er like greit noen ganger.
I Kantega er det nemlig noen få gærninger (7%) som har deltatt i videomøte i bare undertøyet. Bare så det er sagt - interne møter teller også.

 Har du noen gang deltatt i videomøte i bare undertøyet? Svar: 91% nei, 7% ja, 1% husker ikke

Så spurte vi om den ene tingen du ikke klarer deg uten på hjemmekontoret. For noen er det døra inn til rommet. Andre (veldig mange) må ha kaffe. Og så er det noen som ikke klarer seg uten mannen sin :)

Bilde av svar på spørsmål: Hva er den ene tingen du ikke klarer deg uten på hjemmekontor? Mest populært: kaffe.

Det er liten tvil om at hjemmekontor er fleksible greier. 19% har nemlig deltatt i videomøte fra senga. 93% av disse har derimot vært fullt påkledd.

Kakediagram som viser svar på spørsmål: Har du noen gang deltatt i videomøte fra senga? Svar: 81% nei, 19% ja

Hvordan er det så med video-multitasking? 77% sier de har holdt fokus på ett møte om gangen, 18% har sjonglert mellom flere møter samtidig. Nesten ingen av de som har multitasket video har gjort det fra senga. 

Har du noen gang deltatt i flere videomøter samtidig? Svar: 77% nei, 18% ja, 5% husker ikke

Under pandemien har vi sluttet å prate om antall kilometer. Nå er det antall steg som gjelder. Den korte avstanden til kontoret har nok fjernet litt av morgenstresset for mange. 33% har 1-5 steg bort til kontoret, 21% må gå hele 15 steg eller mer. 

Hvor mange steg har du til kontoret ditt? Flest har 1-5 steg.

Mange i Kantega har eget kontor, og det er nok den beste løsningen. Utover det har 25% kontor på soverommet, 6% kontor holder til i gangen, 6% sitter på kjøkkenet, resten jobber stua. 

Hvor er kontoret ditt? Flest har eget kontor, stue og soverom på 2.plass.

50% har tenkt tanken på kontoret en dag, men så har de tatt hjemmekontor allikevel. Det er det helt sikkert mange gode grunner til. Kanskje klesvasken?

Har du tenkt at du skal på kontoret en dag, men tatt hjemmekontor allikevel? Svar: 50% ja, 50% nei.

I Kantega har vi en fast kontorstrekk. Kontorstrekken er en halvtimes treningsøkt på video med instruktør. 55% har tenkt tanken, 39% har holdt seg til planen, mens 6% husker ikke fordi de kontorstrekker jevnt i løpet av dagen. 

Har noe kommet i veien for kontorstrekken? Svar: 39% nei, 55% ja, 6% husker ikke

Hva funker best på hjemmekontoret når det kommer til bekledning? I Kantega er det jeans eller dongeribukse som gjelder for de fleste. Joggebukse kommer på en god 2.plass (40%), 6% foretrekker shorts, mens 2% svarte ull. De fleste som svarte ull bor i Bergen. 

Hva fungerer best for deg på hjemmekontor? Svar etter populæritet: jeans, joggebukse, tights, shorts, ull.

Til slutt ønsket vi å vite hvor godt folk trives med hjemmekontor generelt. Av de 84 respondentene sa 41% at liker hjemmekontor ganske godt. 18% synes det er helt supert, 17% føler hverken eller, 17% er ikke så fan, 6% har veldig lite til overs for hjemmekontor.

Hvor godt liger du å ha hjemmekontor? Svar: 18% svært godt, 41% ganske godt, 17% nøytral, 17% lite godt, 6% veldig lite godt

Mye er bra og mye er dårlig med å jobbe hjemmefra. Et par artige erfaringer har det derimot blitt. Vi håper uansett at vi får lov til å møtes på kontoret igjen om ikke lenge!