Design og UX / 5 minutter /
Pain, Gain og Figma Connect
Er det mulig å bli mer samkjørt om endringer i en designprosess? Yes. Figma Connect gjør det enklere for alle roller i selskapet å holde seg oppdatert.
De fleste som jobber med design har nok kjent på frustrasjonen når noen i ledelsen skal presentere de nye funksjonene – og så viser de gamle skisser. Sannsynligheten er også stor for at det ikke ligner på designet slik det er nå.
Og om du jobber som utvikler, har du sikkert startet med gammelt design som utgangspunkt. Og når designeren suser forbi, får du et skeptisk blikk på skjermen. Det starter med «Jeg tror det er en gammel skisse», og fortsetter gjerne med «Jeg skal finne riktig og sende den over til deg med en gang».
Puh.
Som designer kan jeg fortelle deg hvorfor vi løper av gårde: Det er på grunn av vår dårlige samvittighet. Vi vet nemlig at vi har glemt å sende over en ny versjon etter de siste endringene. Beklager det!
Design og utvikling er en iterativ prosess. Det vil alltid komme endringer. Det er en grunn til at filer får navnet ferdig_v.7 og ferdig_sisteversjon. Teamet vil bygge ny innsikt, og endringer vil komme som følge av dette. Man vil kanskje rette feil i teksten, eller gjøre endringer på bakgrunn av en brukertest.
Det kan jo bli litt knotete.
Programmene vi bruker burde gjenspeile dette. Produkteiere, utviklere, testere og andre burde ha tilgang til verktøy som hjelper dem med å bli en del av designprosessen. Som gir informasjonen de trenger på en enkel måte. Men har de det?
Mange selskaper bruker Figma som designverktøy. Figma er litt som Google Docs, bare for designprosesser. Det er deilig å ha noe som fungerer sømløst og synkront, uavhengig av bruker. Figma er absolutt et eksemplarisk verktøy for samhandling. Du kan se endringer i sanntid, og flere kan jobbe i samme fil samtidig. Det er også kjempelett å overlevere skisser fordi de alltid vil være oppdaterte.
Men, Figma alene løser ikke alle frustrasjoner i en designprosess.
Som designer har jeg flere ganger opplevd at noen fra ledelsen spør om skisser til en presentasjon – og aller helst om én time. Det kan være møter hvor det skal tas viktige budsjettbeslutninger, eller for å få interessenter med på løsningen.
Det er, helt ærlig, frustrerende å bli spurt om dette når du er dypt inn i noe annet. Men jeg eksporterer filene så fort jeg kan. Så er det å komme seg inn i flyten igjen. Det sies at man trenger rundt 20 minutter for å komme ordentlig inn i en oppgave igjen. Det kan bli ganske mange minutter i løpet av ei uke eller en måned.
På den andre siden står personen som trenger skissene til presentasjonen. Det er sikkert ikke artig å måtte spørre hver gang om ei design-fil. Det går an å eksportere ut selv, men det kan være skummelt å gå inn i et ukjent program i frykt for å slette eller ødelegge noe. Vi kan alle føle på denne usikkerheten. Å unngå mas og misforståelser rundt skisser hadde gjort ting mye mer effektivt enn hva det er i dag.
De fleste vil bare ha fortgang og få lov til å gjøre jobben sin.
Som designer vil jeg mye heller bruke tid på selve designprosessen. Å kunne dykke ned i forskjellige løsninger, teste forskjellige brukerflyter, intervjue, ha workshops med teamet og mye annet. Det å eksportere design og holde ting oppdatert er ikke på listen over favorittoppgavene mine. Jeg gjør det jo, men for å være ærlig, det er jo litt kjedelig.
Som utvikler regner jeg med at du vil dykke ned i koden. Kanskje har du en konkurranse med deg selv om å få ting til å fungere med færrest mulig kodelinjer? Jeg vet i hvert fall om flere som har det. Saken er at det er ganske mange ting du heller vil gjøre enn å jobbe med utdaterte skisser, for så å måtte gjøre nesten hele jobben på nytt.
Kan vi gjøre noe med det?
Utdaterte skisser er som nevnt ikke et særlig stort problem om du bruker Figma. Det er jo en skybasert løsning hvor alt er synkronisert og oppdatert. Det som derimot er en pain, er at filene i Figma blir større, mye større! Designeren fortsetter nemlig å jobbe i samme fil i en uendelighet, kanskje uten å slette noe som helst (vi skylder ofte på å dokumentere prosessen, men det er egentlig fordi vi kvier oss for å slette ting). Så om du da får skisser fra designeren, uten en snarvei til riktig frame, må du lete i en evig stor fil. Lykke til!
Hvis du ikke er en designer eller utvikler, er sjansen stor for at du ikke har vært så mye i Figma. Men selv om du kommer fra ledelsen eller fra forretning, så vil du jo ha kontroll på prosessen. Du ønsker kanskje å bli mer selvhjulpen når det kommer til, for eksempel, det å eksportere ut dine egne filer til presentasjonen.
Det finnes mange eksempler på slike scenarioer. Det fikk oss til å tenke. Kan vi gjøre noe med det?
Ja det kan vi. Derfor har vi i Kantega laget en app som heter Figma Connect.
Forrige sommer var jeg så heldig å bli med som designer i et team sammen med flere flinke utviklere, en detalj-orientert tester, og en som har hatt kontroll på prosessen. Forutsetningen var at det måtte være en app for Atlassian Cloud, resten var opp til oss. Vi hadde mange idéer, men den vi følte eierskap til var en løsning som integrerte Figma og Atlassian.
Vi har døpt appen Figma Connect. Og vi håper at den vil hjelpe til med å engasjere alle roller i hele selskapet til å bli en del av designprosessen. Figma connect støtter Figjam også, som ble lansert nå nylig. Siden vi er helt i startfasen har vi blitt enige om et par ting:
Om du jobber et sted som bruker Confluence Cloud og Figma, så kan du teste ut appen gratis her.
Vi kan tilby gratis lisens i 1 år for alle som deltar på en brukertest. Hvis du vil være med på en brukertest, ta kontakt med oss.
Og siden du orket å lese helt ned hit, kan du få 50 % rabatt på lisens det første året etter gratisperioden (på 30 dager). Rabatten gjelder ved kjøp innen 2 måneder fra 1. mai 2021.